Druhy krmiva

Na úvod nutno poznamenat, že podle této typologie nelze spoléhat na to, co vám na obalu tvrdí výrobce - na obal si může i pytel plný obilí napsat superpremium pokud se tak bude cítit :) Příkladem může být např. Royal Canin, které přestože se superpremium nazývá a superpremiová je na něm pouze ta cena (co do složení se toliko neodlišuje od svého firemního bratra Pedigree pall, některé řady dokonce ani neobsahují maso, pokud ano tak levné drůbeží místo kvalitního kuřecího, vedlejší produkty, nekvalitní tuk a více než polovinu pytle zasypali téměř nestravitelnou kukuřicí). Tedy tato typologie je především pro představu kde může začínat a kde až končit kvalita granulí.

 

a) Ekonomy: nejlevnější krmiva, jsou určené jenom k nasycení psa ač na obale(a také v reklamách) je krmivo vychvalované neobsahuje téměř žádné maso ale spíše vedlejší výrobky jako peří, střeva, kopyta, hřebínky a další odpady z kafilerek, dále obsahují velké množství sóji (pro psa velmi nevhodné suroviny ale bohužel taky velmi levné), krmné obiloviny, nějakou tu krmnou zeleninu(nepříliš dobré kvality), vitamíny a minerály v nepříliš dobře stravitelné formě- v některých případech takřka nestavitelné, a nakonec také chemické konzervanty (které sice v malém množství nejsou škodlivé ale pokud je pes konzumuje denodenně dochází k poškození vnitřních orgánů, hlavně jater. Také barviva (pro člověka pak granule vypadají líbivěji- červené granulky jako maso, zelené že zelenina a bílé kostičky jakože vápník a rýže ale pro psa rozhodně to pravé nejsou). Zde platí - takové granule jsou hrozné, ale ještě horší jsou konzervy.

Patří sem (Pedigree, Friskies, Darling, Chappi, Bono Tesco granule a další levné značky k dostání hlavně v supermarketech)

b) Premium: Je to taková mezitřída. Kvalita granulí je různá některé se více blíží třídě ekonomy některé naopak superprémiovkám. V těchle granulích by se už měly nacházet kvalitní masové moučky ale stále zde dominují obiloviny. Najdete zde i granule bez chemických konzervantů a barviv

Patří sem: (K9, Sportmix,...)

c) Superprémim: tyhle granule už by měly být opravdu kvalitní (avšak mnohdy tomu tak není, proto je potřeba řídit se zásadami při kontrole slžení, jež budou vypsány v dalších kapitolách), největší podíl na obsahu by mělo mít maso, měly by se zde vyskytovat kvalitní obiloviny, žádná sója, žádné vedlejší výrobky(ať už z čehokoli). Avšak často to tak není... Tyhle granule bývají dražší a měli by obsahovat opravdu kvalitní přísady a být pro psy kvalitní náhradou jejich přirozeného jídla. Vitamíny a minerály by v nich měli být v co nejstravitelnější formě.

Mezi superprémiová krmiva patří: Acana základní řada, Nutram,... 

d) Holistické: dají se řadit pod superpremium, někdy se nazývají i ultrasuperpremium (pro psy s alergií, citlivějším zažíváním apod.) Jde o krmivo, vyrobené z produktů v potravinářské kvalitě a čistotě, obsahují několikanásobně více masa, mají podstatně vyšší stravitelnost, neobsahují potencionální alergeny, umělá barviva, dochucovadla, ani konzervanty. Navíc obsahují různé bylinky a další přísady pro zlepšení kvality zdraví psa.

Patři sem: Canine Caviar, FirstMate ultrapremium, Orijen, Canidae, Acana no grain, Go! natural, Now grain free

e) Také můžeme krmit barfem – to je asi nejblíže přirozené stravě psa, avšak náročnější na přípravu – poměr masa, ovoce a zeleniny, k tomu přílohy aby pes měl dostatek vhodných živin, krmit barfem je super, avšak pro nás ne zrovna ideální – nemáme dostatečné skladovací prostory a vzhledem k určité náročnosti přípravy je z mého pohledu zbytečné připravovat „jednoporci“, když máme k dispozici velmi kvalitní granule, které se blíží barfu – právě holistické Canine Caviar či Acana no grain.